Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Με τη σωστή ματιά....

Αγαπητοί γονείς ,
Από τους μικρούς ποδοσφαιριστές επιδιώκεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και η μέγιστη εργατικότητα τους, ώστε να παίξουν σωστό  ποδόσφαιρο, ανάλογα με την ηλικία τους. Οι υποχρεώσεις τοποθετούνται για όλους τους  ενδιαφερόμενους: προπονητή, γονείς  και παίκτες. Κάθε ένα από αυτά τα άτομα έχει την ευθύνη να εκπληρώσει τη δέσμευση του προς την ομάδα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα αθλητικό περιβάλλον , στο οποίο τα άτομα συμβάλλουν στις διάφορες περιόδους και με διαφορετικούς τρόπους. Επομένως, ο καθένας στην ομάδα είναι σημαντικός στην επιτυχία του τμήματος και του σωματείου . Αυτό το επίπεδο παιχνιδιού απαιτεί μια σημαντική υποχρέωση καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου. Οι παίκτες αναμένεται να φθάνουν στις προπονήσεις και τα παιχνίδια στους καθορισμένους  χρόνους. Να φέρουν την κατάλληλη περιβολή.Οι κανόνες του παιχνιδιού πρέπει να μαθευτούν και να γίνουν κατανοητοί από κάθε παίκτη.
Οι παίκτες αναμένεται να εργαστούν στις μεμονωμένες δεξιότητες και από μόνοι τους, εκτός από τις οργανωμένες προπονήσεις και το παιχνίδι.  Η επίσημη προπόνηση δεν παρέχει τον επαρκή χρόνο να αναπτυχθούν πλήρως οι μεμονωμένες δεξιότητες.
Κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να παίζει ανάλογα με το αν  έρχεται στη προπόνηση τακτικά, εάν είναι σε καλή κατάσταση για να παίξει και προσέχει κατά τη διάρκεια της θεωρητικής διδασκαλίας. Φυσικά, επιδιώκεται από τον προπονητή να παίζουν όλα τα παιδιά όσο περισσότερο γίνεται. Η αξιολόγηση κάθε ποδοσφαιριστή και η τοποθέτηση του στις κατάλληλες θέσεις , γίνεται από τον προπονητή του , ο οποίος αισθάνεται ότι θα έχει επιτυχία.  Οι νεαροί ποδοσφαιριστές πρέπει να παίζουν σε διάφορες θέσεις, για να αποκομίζουν σημαντικές εμπειρίες για το μέλλον τους. Παρακαλώ επευφημείτε το παιδί σας, αλλά απέχετε από το να του φωνάζετε.  Κατά τη διάρκεια των αγώνων, παρακαλώ συνειδητοποιήστε ότι τους καθοδηγεί ο προπονητής τους  , γι’ αυτό σας παρακαλώ μην προσπαθήσετε να τους αποσπάσετε την προσοχή τους από αυτόν. Αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει σύγχυση , με αποτέλεσμα να πέσει η απόδοση τους .
 Παρακαλώ να ενθαρρύνετε και να χειροκροτείτε και τις δύο ομάδες , αλλά μην δίνετε «οδηγίες».   Ενθαρρύνετε το παιδί σας για να μιλάει με τον προπονητή του,  εάν το παιδί σας έχει δυσκολίες στην προπόνηση ή τους αγώνες, ή δεν μπορεί να κάνει μια άσκηση, κ.λ.π., να τους ενθαρρύνετε για να μιλήσουν άμεσα με το προπονητή τους. Αυτή  " η ανάληψη ευθύνης " είναι σημαντική ώστε να αποκτήσει προσωπικότητα και να γίνει υπεύθυνο άτομο.
Για το χειρισμό των διάφορων θεμάτων, το παιδί σας απαιτεί να έχει τη πρωτοβουλία όλων των κινήσεων , γι’ αυτό ο ρόλος σας να είναι συμβουλευτικός και όχι καταπιεστικός.
 Ελέγξτε το επίπεδο πίεσης του παιδιού σας στο σπίτι. Παρακολουθήστε το παιδί για να σιγουρευτείτε ότι χειρίζεται την πίεση αποτελεσματικά από τις διάφορες δραστηριότητες στην ζωή του.
Να ελέγχεται εάν ο ύπνος του επαρκεί. Να είστε βέβαιος ότι  το παιδί σας τρώει τα κατάλληλα τρόφιμα και παίρνει την επαρκή ποσότητα.
 Βοηθήστε το παιδί σας να κρατήσει τις προτεραιότητές του στο σωστό δρόμο. Βοηθήστε το παιδί σας να διατηρήσει τη προσοχή του στο σχολείο, στις σχέσεις του και με τα άλλα πράγματα στη ζωή εκτός από το ποδόσφαιρο. Επίσης, εάν το παιδί σας έχει αναλάβει μια δέσμευση στο ποδόσφαιρο, να τον βοηθήσετε να εκπληρώσει την υποχρέωσή του στην ομάδα.
Εάν το παιδί σας έχει έρθει από το γήπεδο όταν χάσει η ομάδα του, αλλά έχει παίξει όσο καλύτερα μπόρεσε , βοηθήστε το  να το δει ως "νίκη". Υπενθυμίστε του ότι πρέπει να εστιάσει τη προσοχή του "στη διαδικασία" και όχι " στα αποτελέσματα".
Η βελτίωση και η ικανοποίησή του πρέπει να προέλθουν από "την προσπάθεια να κερδίσει". Αντιθέτως, πρέπει να μην ικανοποιείται από την επιτυχία που εμφανίζεται παρά την ανεπαρκή προετοιμασία και απόδοση.
Κρατήστε το ποδόσφαιρο στην κατάλληλη του διάσταση. Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη ζωή για σας. Εάν η απόδοση του παιδιού σας παράγει ισχυρές συγκινήσεις σε σας , να τις καταστείλετε. Θυμηθείτε , η σχέση σας θα συνεχιστεί με τα παιδιά σας  και έπειτα, αφότου τελειώνουν οι ανταγωνιστικές ημέρες του ποδοσφαίρου. Κρατήστε τους στόχους και τις ανάγκες σας χωριστούς από την εμπειρία του παιδιού σας.
Πρέπει να είστε θετικό πρότυπο για το παιδί σας και την ομάδα του. Ενεργήστε κατάλληλα με τους προπονητές των παιδιών σας, τους συμπαίκτες και τους  γονείς των αντιπάλων, τις οικογένειες και τους προπονητές τους και φυσικά τους διαιτητές. Η ακατάλληλη συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή των παιχνιδιών και ένταση κατά τη διάρκεια τους. Είναι συχνά ποδοσφαιριστές που το κάνουν αυτό επίσης.  Στις μικρές ηλικίες , ο προπονητής δεν ενδιαφέρεται τόσο για την έκβαση του παιχνιδιού όσο θέλει αυτοί να μαθαίνουν τους κανόνες και να ολοκληρωθούν οι ίδιοι ως ποδοσφαιριστές.  Να του επισημάνεται συνέχεια ότι πρέπει να έχουν σεβασμό προς τους διαιτητές και τους αντιπάλους . 

                 Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με τον προπονητή του , άλλο γονέα, το διαιτητή η οποιοδήποτε , να απευθυνθείτε άμεσα στο προπονητή του η κάποιο υπεύθυνο της ομάδας του.
                 Ενθαρρύνετε το παιδί σας , για να είναι παρόν σε όσο το δυνατόν περισσότερες προπονήσεις  και να προσέρχεστε σε όσους περισσότερο αγώνες μπορείτε .
                 Είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την ηλικία να βάλουν τις βάσεις , ώστε να είναι όσο καλύτερα προετοιμασμένοι γίνεται για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις .

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ